Alleen reizen met je kinderen

Wist je dat als je alleen met je minderjarige kind(eren) reist en je hebt samen met je (ex-)partner het gezag over de kinderen, je een toestemmingsformulier moet invullen? Dit is een belangrijke stap om aan te tonen dat beide ouders akkoord gaan met de reis. Voor veel van mijn cliënten is dit nieuw, dus ik deel het graag om iedereen goed voorbereid op pad te sturen.

Waarom is dit formulier essentieel?

🔹 Wettelijke Verplichtingen: De Koninklijke Marechaussee controleert regelmatig op luchthavens en grensovergangen om kinderontvoeringen te voorkomen. Zonder het juiste formulier kun je vertraging oplopen of zelfs niet mogen reizen.

🔹 Veiligheid van het Kind: Het formulier zorgt ervoor dat kinderen niet zonder toestemming van de andere ouder worden meegenomen, wat hun veiligheid waarborgt.

🔹 Voorkom Stress en Vertraging: Met de juiste documenten bij de hand voorkom je onnodige stress en vertragingen tijdens je reis.

Hoe regel je dit?

1. Download het toestemmingsformulier: Verkrijgbaar via de website van de Rijksoverheid.
2. Ondertekening door beide ouders: Zorg dat beide ouders het formulier ondertekenen, wat de wederzijdse toestemming bevestigt.
3. Neem het formulier mee op reis: Vergeet niet ook een kopie van het identiteitsbewijs van de andere ouder mee te nemen.

Het kost weinig moeite, maar kan een wereld van verschil maken. Geniet van een fijne vakantie!